Stanovisko k § 123c zákona č. 361/2000 Sb. a výzva k odstranění zjištěných nedostatků

Ministerstvu dopravy, odboru dopravně správnímu, byla předána statistika z registru řidičů týkající se řidičů, kteří dosáhli 12 bodů. Z předané statistiky vyplývá, že ze strany obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, není dodržován zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, neboť řada řidičů nemá zablokováno řidičské oprávnění, ačkoli toto oprávnění pozbyli.

Podle § 123c odst. 3 zákona příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností při provedení záznamu bodů, kterým řidič dosáhl celkového počtu 12 bodů, neprodleně písemně oznámí tuto skutečnost řidiči a vyzve jej k odevzdání řidičského průkazu a mezinárodního řidičského průkazu nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne doručení tohoto oznámení. Řidič pozbývá řidičské oprávnění uplynutím 5 pracovních dnů ode dne, v němž mu bylo toto oznámení doručeno.

Vzhledem k tomu, že je nerozhodné, zda je řidič skutečně držitelem řidičského oprávnění nebo není, je potřeba řidiči oznámení o dosažení 12 bodů zasílat VŽDY! Pokud se nedaří obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností řidiči oznámení fyzicky doručit, je potřeba uplatnit příslušná ustanovení správního řádu vztahující se k doručování. Konkrétně se pak jedná o § 24 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád (fikce doručení) nebo § 32 správního řádu (opatrovník), případně lze využít doručení veřejnou vyhláškou (§ 25 správního řádu).

Jelikož řidič pozbývá řidičské oprávnění uplynutím 5 pracovních dnů ode dne, v němž mu bylo oznámení o dosažení 12 bodů doručeno, je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností povinen v registru řidičů provést blokaci řidičského oprávnění.

Žádáme všechny příslušné obecní úřady obce s rozšířenou působností, aby si vygenerovali statistiku řidičů, kteří dosáhli 12 bodů a provedli důslednou kontrolu blokace řidičských oprávnění, případně neprodleně provedli opravu evidovaných údajů. Současně upozorňujeme, že zjednání nápravy bude ze strany Ministerstva dopravy, jako správce centrálního registru řidičů, kontrolováno.